Parint versos – 08/11/2019 19h30

Divendres 8 de novembre de 2019 a les 19.30 hores

Presentació del llibre PARINT VERSOS. RECULL DE QUINTILLES PER A SER CANTADES

A càrrec de:
Mariàngels Marqueño Rozalén, autora
Josep Izquierdo, catedràtic de Llengua i literatura valenciana i corrector lingüístic

> MOSTRA D’ALBAES A CÀRREC DE LA COLLA GATZARA DE PATERNA:
Amparo Navarro, dolçainera
Mati Poveda, tabaletera
Encarna Fernández, cantadora
Amèlia Gimeno, cantadora


GESTACIÓ 

Tot comença en un impuls, en un instant fecund, que es fa ressò de moltes vibracions que formen la vida. En un impuls que és el fruit d’un teixit de molts i diversos fils que han nascut per a ser un.

Cada acte creatiu és un part que dóna a llum el miracle de la vida. I versar és parir paraules que venen del cantar de l’àvia, del contar de la mare, de la memòria col·lectiva feta vers.

Aquesta criatura que, humil i contundent, es presenta davant vosaltres és parida per una dona albacetenya de naixement i valenciana d’adopció, que fidel a les seues arrels, on va mamar l’insult fet fandango del iaio patern a la iaia materna i viceversa, es va retrobar un dia amb el cant d’estil valencià a l’Escola Gatzara de Paterna, portada de la mà del seus fills Irene i Andrés.

De la Serra d’Alcaraz a Paterna, dels iaios a la néta i dels fills a la mare, la paraula feta vers i cantada des dels budells sempre ha format part de la meua vida com un fil connector de la terra més enllà de les fronteres i fins i tot de les llengües.

I com que la vida té vida pròpia, les meues companyes i companys de Gatzara han sigut els impulsors necessaris per a materialitzar aquest llibre ple de moments viscuts i d’estima cap a totes les persones que l’han fet possible. Uns animant a que publicara els versos i altres per haver-los demanat o inspirat en un moment donat.

Visca la llengua viva!
Visca el cant improvisat!
Visca la figura de la versadora!

6.218 Comments