Joan Fuster: un aficionat a la música

9 DIJOUS. 19.30
PENSAMENT
JOAN FUSTER: UN AFICIONAT A LA MÚSICA
Amb Isidre Crespo (assagista i investigador),
Vicent Torrent (músic, membre d’Al Tall).
Presenta Sal·lus Herrero (professor)

Joan Fuster (Sueca, 1922-1922) ens llegà, juntament als seus treballs històrics o literaris, més de 60 articles relacionats amb la música. Hi reflexionà l’assagista valencià sobre músics determinats (Mozart —la seua preferència—, Bach, Beethoven, Concha Piquer, el jazz…), la Nova Cançó i els seus avatars, la “consubstancialitat” de la música amb la vida, l’alta conveniència de la música en l’educació regular o les relacions entre la música i les altres manifestacions artístiques.

DIJOUS 9 DE MAIG, A LES 19.30 H A CA REVOLTA podrem raonar amb dos “homenots”, que presentarà el professor de filosofia Sal·lus Herrero, al voltant de Fuster i la seua passió per la música, “aquest estrany llenguatge sense paraules, aquest idioma sense diccionari”, en paraules de l’assagista.

Isidre Crespo (Saelices, Valladolid, 1943) professor d’institut jubilat, catedràtic de valencià i destacat estudiós de l’obra fusteriana, fa molts anys que ressegueix la passió musical de l’assagista. Ha publicat, entre d’altres, els llibres: “Joan Fuster, un comunicador: assaigs, articles, entrevistes”, es va basar en les darreres conclusions dels últims estudis que ha publicat: “Raons i paraules” (Ed. Castellnou, 1999), “Aforismes” (Ed. Bromera, 2000), i “De Fuster a Pla, amb camí de tornada” (CEIC Alfons el Vell, 2002) o la recopilació “De viva veu. Entrevistes (1952-1992)” (Afers, 2003).

Vicent Torrent (València, 1945) és un musicòleg valencià que ha format part, des dels seus inicis del conjunt Al Tall, que l’any passat va dir adéu després de 38 anys de trajectòria. Com a estudiós, ha sigut responsable, des de 1985, de la Fonoteca de Materials, un recull de músiques tradicionals gravades pels seus usuaris naturals, persones no professionals i normalment no dedicades a interpretar música popular i és autor del llibre “La música popular ” (Ed. Alfons el Magnànim, 1989).