SOPA, PIPA i el futur de l'internet lliure

Stop Online Piracy Act (SOPA), que es debat a la Cambra de Representants i Protect Intel·lectual Property Act (PIPA), que es debat al Senat, són dues iniciatives nord-americanes que pretenen implantar un estat policíac a la xarxa. També a altres països s’han promogut iniciatives aprovades o per aprovar, renyides amb la constitucionalitat, amb els drets civils i la llibertat d’expressió: “Sinde” a Espanya, “Hadopi” a França, “Lleras” a Colòmbia, “Döring” a Mèxic, “ACTA” a nivell global.
Alguns pensen que la Llei SOPA (Stop Online Piracy Act) que està sent debatuda als Estats Units d’Amèrica només afecta aquest país, però això és incert. Influirà gairebé en totes les persones que fem servir internet.
Ens importa per diverses raons: primer perquè les grans corporacions dels EUA influeixen com un lobby per obligar altres països a legislar de manera similar; segon, perquè bona part de la infraestructura d’Internet es troba en aquest país i molts llocs que visitem habitualment es veurien afectats. Per exemple, Viquipèdia en català també està en servidors allotjats als EUA.
I a l’inrevés, com que aquestes normes pretenen lluitar contra la distribució online no autoritzada de continguts subjectes a propietat intel·lectual als EUA i impedir que els seus ciutadans puguen accedir-hi, es podrien sol·licitar intervencions en pàgines “infractores” dins i fora del seu territori.
Tanmateix, la Casa Blanca encara no ha adoptat una postura ferma a favor d’aquestes dues lleis que, en cas d’aprovar-se, aniran desmantellant l’internet lliure i obert que hem conegut fins ara.
En resposta, milers de portals s’uniren el passat 18 de gener de 2012 a una protesta contra aquestes lleis (entre altres Google, Viquipèdia, Mozilla o WordPress, el gestor de continguts amb el qual hem creat aquesta web)
Hui mateix, 20 de gener de 2012, i sense necessitat de recórrer a aquestes lleis, l’FBI ha tancat Megaupload, un dels portals d’intercanvi d’arxius més importants del món.
+ informació