Dimecres 22 de maig de 2019 a les 19.00 hores
Pint of Science Festival – Adiccions i depressió
“ÉS L’ADDICCIÓ A DROGUES UNA MALALTIA QUE ES POT CURAR? EXPLORANT NOUS TRACTAMENTS”
“QUAN EL CERVELL ES DEPRIMEIX, CANVIA DE ONDA”
Divendres 24 de maig de 2019 a les 19.00 hores
Presentació del llibre VEUS DE POSTGUERRA. ALZIRA 1939-1959
Presentació a càrrec de Marc Ferri (coordinador del projecte), Sara Fita (professora, Gea-Clio) i alumnesparticipants.
Una experiència pedagògica d’investigació sobre el nostre passat recent.
Premsa: Panorama (Levante-EMV): Memòria als ulls de joves estudiants
El llibre és el resultat d’un treball realitzat per un grup d’alumnes de 4t d’ESO de l’IES Rei En Jaume d’Alzira, coordinats per Marc Ferri, professor de Geografia i Història. És un estudi de l’època de la postguerra a Alzira des del punt del vista de la vida diària de la gent normal i treballadora: els familiars dels alumnes. L’obra s’estructura en un pròleg i diversos capítols distribuïts segons àrees temàtiques de la vida quotidiana: la vida domèstica, l’oci, el treball, la dona, l’escola, les festes i les migracions (els que vénen i els que se’n van haver d’anar).
Un llibre senzill, però sobretot honest i correcte, fruit del bon treball en equip d’uns alumnes de 14 a 15 anys coordinats pel seu professor d’Història. Una manera diferent i motivadora de treballar amb la Història, i d’ensenyar i d’aprendre amb als alumnes.
Dimarts 4 de juny de 2019 a les 19.30 hores
El cas Blasco: una experiència ciutadana de lluita contra la corrupciò
Amb les intervencions de Consuelo Vidal (Atelier), Rafael Mauri (Perifèries) i Raúl Vidal (advocat de l’acusació popular). Presenta Jesús González (Ca Revolta).
Una iniciativa de l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció
Dimarts 25 de juny de 2019 a les 19.00 hores
L’exili de Palestina abans i ara
Amb la presència de Salah Mohammed Salah (històric membre i fundador del Front Popular per l’Alliberament de Palestina (FPLP), membre del Consell Nacional Palestí (CNP), premiat per CEAR per la Defensa del Dret a l’Asil i Solidaritat amb les persones refugiades, president del Comité Permanent sobre Refugiats del Parlament palestí i membre de l’Organització per l’Alliberament de Palestina (OLP).
Organitza: CEAR
Col·laboren: BDS i Ca Revolta
Dijous 3 d’octubre de 2019 a les 19.00 hores
Concert en suport a Amàlia Garrigós.
Amb Urbàlia Rurana, Tomàs de los Santos Trio, Tendur (Mireia Tortosa), Spyros Kaniaris, Sons d’Embat, Sis Veus, Pau Alabajos, Òwix amb Jordi Pastor, Nacho Soriano, Manuel Miralles, Joan Amèric, Hugo Mas, Gilbertástico, Gent del Desert, Eva Dénia, Estrela Roja de Benimaclet, Enric Casado, Elma Sambeat i Gloria Aleza i Efrén López, Elies Monxolí, Eduard Joanes i Josep Maravilla, Edetians, Dani Miquel, Cristina Blasco i Lucas Ibáñez, Cisco Fran, Carlos Carrasco, Carles Enguix, Caballero Reynaldo, Apa i Ricardo Esteve, Àlvar Carpi i Rafa Xambó.
Dijous 3 d’octubre de 2019 a les 19.00 hores
Canvi climàtic: riscos d’inundacions i sequeres
Amb Pedro Arrojo. Presentació de Rosana Pastor.
Els impactes del canvi climàtic són molt diversos i enormement preocupants. S’estan observant rècords de temporades de pluja i de sequera, amb penoses conseqüències per a les poblacions afectades, i hi ha estudis que presenten evidències dels efectes del canvi climàtic en l’actualitat. Problemes per a l’economia local, amb la producció d’aliments, generació d’incertesa i migracions massives.
Amb la perspectiva que es podria seguir alterant la prevalença de xifres rècord en els mesos de sequera i de pluja en el futur, amb conseqüències greus per a la producció agrícola, per a la seguretat alimentària i per a la qualitat de vida de les persones.
Pedro Arrojo és doctor en Ciències Físiques i professor a la Universitat de Saragossa. És expert en economia de l’aigua i va contribuir a la creació de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua. Ha sigut Premi Mediambiental Goldman (2003). Va destacar en la lluita contra el Pla Hidrològic Nacional de 2001.
Rosana Pastor és actriu i pertany a l’associació Per l’Horta.
Dilluns 4 de novembre de 2019 a les 19.00 hores
“La gestió de l’aigua en un clima alterat”
Amb Graciela Ferrer (experta en matèria d’aigua, diputada per Compromís a les Corts Valencianes) i Francesc La Roca (Fundació Nova Cultura de l’Aigua).
L’aigua és un recurs bàsic per a la humanitat. Al seu voltant es presenten multitud de problemes, relacionats amb l’accés, la distribució, la contaminació, els drets sanitaris de la població, la seguretat alimentària, els conflictes armats desencadenats pel seu control, etc. El debat versarà sobre aquests punts, en el marc de l’actual crisi climàtica.
L’endemà, dimarts 5 a les 18.00 hores, es projectarà a la Filmoteca (Plaça de l’Ajuntament, 17, València) el documental “La sed del mundo”, que analitza aquests aspectes problemàtics al voltant de l’aigua.
Dijous 7 de novembre de 2019 a les 19.00 hores
“Emergència climàtica i horta. Què fer ara i ací”
Amb Josep Gavaldà (membre de Per l’Horta)
Front a la situació actual d’emergència climàtica, vos convidem a reflexionar sobre la planificació territorial i urbana, el disseny de noves infraestructures i la protecció de l’horta com a ferramenta de canvi.
Divendres 8 de novembre de 2019 a les 19.30 hores
Presentació del llibre PARINT VERSOS. RECULL DE QUINTILLES PER A SER CANTADES
A càrrec de:
Mariàngels Marqueño Rozalén, autora
Josep Izquierdo, catedràtic de Llengua i literatura valenciana i corrector lingüístic
> MOSTRA D’ALBAES A CÀRREC DE LA COLLA GATZARA DE PATERNA:
Amparo Navarro, dolçainera
Mati Poveda, tabaletera
Encarna Fernández, cantadora
Amèlia Gimeno, cantadora
GESTACIÓ
Tot comença en un impuls, en un instant fecund, que es fa ressò de moltes vibracions que formen la vida. En un impuls que és el fruit d’un teixit de molts i diversos fils que han nascut per a ser un.
Cada acte creatiu és un part que dóna a llum el miracle de la vida. I versar és parir paraules que venen del cantar de l’àvia, del contar de la mare, de la memòria col·lectiva feta vers.
Aquesta criatura que, humil i contundent, es presenta davant vosaltres és parida per una dona albacetenya de naixement i valenciana d’adopció, que fidel a les seues arrels, on va mamar l’insult fet fandango del iaio patern a la iaia materna i viceversa, es va retrobar un dia amb el cant d’estil valencià a l’Escola Gatzara de Paterna, portada de la mà del seus fills Irene i Andrés.
De la Serra d’Alcaraz a Paterna, dels iaios a la néta i dels fills a la mare, la paraula feta vers i cantada des dels budells sempre ha format part de la meua vida com un fil connector de la terra més enllà de les fronteres i fins i tot de les llengües.
I com que la vida té vida pròpia, les meues companyes i companys de Gatzara han sigut els impulsors necessaris per a materialitzar aquest llibre ple de moments viscuts i d’estima cap a totes les persones que l’han fet possible. Uns animant a que publicara els versos i altres per haver-los demanat o inspirat en un moment donat.
Visca la llengua viva!
Visca el cant improvisat!
Visca la figura de la versadora!
Dimecres 13 de novembre de 2019 a les 17.30 hores
Presentació del llibre 10 claves para pasarse a la banca ética
La campanya Banca Armada, a càrrec de Setem CV i Novessendes Fundació, publica un llibre amb 10 claus sobre com passar de la Banca Armada a la Banca Ètica, editat per Icaria i amb continguts elaborats pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau.
Programació
17:30h
Inauguració de l’acte a càrrec de la Fundació Novessendes i SETEM CV
Performance: Álvaro Terrones: Don Cèntim. 10 maneres anti bel·licistes d’usar els teus diners.
18:00h
Presentació del llibre a càrrec de:
Edu Aragón, Tècnic del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, on coordina la Campanya Banca Armada
18:30h
Impacte de les armes espanyoles en conflicte armat:
Alejandro Pozo, Doctor en pau i conflictes, investigador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau.
19:00h
Tancament de l’acte i entrega de llibres a assistents