Divendres 15 de novembre de 2019 a les 19.00 hores
El marco de protección para refugiados climáticos
Amb Miguel Pajares
Els moviments migratoris fugen cap a Europa des de zones empobrides, assetjades per guerres, conflictes ètnics o religiosos i també fugen de la crisi climàtica. En no pocs països d’Àfrica i Àsia, les sequeres són cada vegada més intenses i freqüents, el desert avança sobre el que abans eren terrenys de cultiu, la productivitat dels sòls agrícoles descendeix per l’augment de la temperatura, les pluges són cada vegada més torrencials i destructives o els ciclons són cada vegada més devastadors per a les seues costes.
La responsabilitat d’aqueixos països en l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle dels dos últims segles és molt xicoteta (excepte la dels països petroliers del Golf), però pateixen les pitjors conseqüències del calfament global.
Miguel Pajares és antropòleg i escriptor, President de la Comissió Catalana de CEAR.
Organitzen: Ca Revolta i CEAR
Dijous 21 de novembre de 2019 a les 18.30 hores
Trobada de CEAR:
TRÀFIC D’ESSERS HUMANS I MITJANS DE COMUNICACIÓ
Les notícies sobre operacions policials contra el tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual (tracta) són habituals en els mitjans. No obstant això, per a explicar un fenomen tan complex i violent, no és suficient comptar fets aïllats (generalment associats a desarticulació de xarxes). Aquest tema requereix una anàlisi de context i la visibilització de les seues conseqüències. Després d’una anàlisi duta a terme per CEAR Euskadi sobre la representació de les dones víctimes de tràfic amb finalitats d’explotació sexual en els mitjans de comunicació escrits, les principals conclusions extretes van ser que els mitjans solen abordar el fenomen des d’un enfocament merament policial; en cap cas es presenta a les dones estrangeres víctimes de tràfic com a dones refugiades; rares vegades es compta com a font autoritzada amb la visió de les organitzacions que treballen amb dones que estan en aquesta situació; cap de les informacions fa una anàlisi de gènere i en cap cas apareixen declaracions de les víctimes.
Dijous 21 de novembre a les 18:30 en Ca Revolta, des de CEAR PV organitzem, en col·laboració amb la Unió de Periodistes, una trobada amb Naiara Gutiérrez, de CEAR Euskadi, que vindrà a presentar la campanya #SeTrataDeRefugiadas i el Decàleg per a informar sobre el tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual des del dret d’asil.
Amb aquest decàleg no es pretén parlar de bon i mal periodisme, ni fer únicament una crítica de les maneres de comunicar sobre la tracta amb finalitats d’explotació sexual en els mitjans. Les 10 recomanacions pretenen ser una guia per a les i els periodistes que informen sobre aquesta violació dels drets humans. Factors com la precarietat en els mitjans, la falta d’especialització i la rapidesa amb la qual s’informa en l’actualitat, no donen suport a una cobertura d’aquesta mena d’assumptes amb tot el coneixement i rigor que la qüestió requereix. Sent conscients d’aquesta realitat, es pretén amb aquestes 10 recomanacions contribuir a la creació de nous enfocaments, noves narratives, noves veus expertes i nous imaginaris sobre la tracta en el marc del dret d’asil, oferint per a això eines i recursos.
Divendres 22 de novembre de 2019 a les 19.30 hores
Inauguració exposició:
AMETROPÍA VISIÓN INDEFINIDA
de NÉSTOR LÓPEZ
“Me veo como un domador de manchas desde el punto de vista de la creación, que parte de lo primitivo. Lo gestual en una mancha se concreta en una definición armónica. No hay una visión correcta o incorrecta de ver las cosas, cada uno procesa lo que ve, de una manera diferente.” (Néstor López)
Fins al 13 de desembre.
Horari:
dilluns a divendres de 18:00h a 21:00 hores
dissabte a partir de les 19:00h
Dimarts 26 de novembre de 2019 a les 20.30 hores
Tertúlia
Arquitectura i urbanisme per a l’emergència climàtica
Amb la intervenció de Carles Dolç Soriano, arquitecte i urbanista
Organitza: Col·lectiu Tertúlia d’arquitectes i urbanistes de Ca Revolta
Dimecres 27 de novembre de 2019 a les 19.30 hores
Presentació del llibre Miquel Grau 53/1977
de Llum Quiñonero
Amb la participació de l’antropòloga Josepa Cucó, el coordinador del projecte Manuel de Juan i l’autora.
La periodista Llum Quiñonero, que presencià l’atemptat ultradretà contra Miquel Grau i tingué un paper clau en tots els esdeveniments que va desencadenar, traça un retrat exhaustiu de l’època que uneix els records personals amb la investigació. El projecte va nàixer a Alacant, amb el suport i impuls de micromecenes. Ha vist la llum a l’octubre proppassat, quan s’han complit 41 anys de l’atemptat i es publica tant en castellà com en valencià.
El llibre es completa amb les col·laboracions de la professora de secundària Dèlia Amorós, el representant de l’associació Tio Cuc Aquil·les Rubio, els periodistes Mariano Sánchez Soler i Pere Miquel Campos i l’arquitecte Carles Dolç; una crònica gràfica i extractes de l’expedient judicial, que es fa públic per primera vegada, contextualitzats per Manuel de Juan Navarro, que ha coordinat el projecte.
Organitzen: Ca Revolta i Pruna Llibres
Dijous 28 de novembre de 2019 a les 19.00 hores
Xerrada col·loqui
La disponibilitat de la pròpia vida, un dret encara per conquerir
Amb Javier Velasco Laiseca (president federal de l’associació Dret a Morir Dignament DMD)
Presenta i modera Isabel Pérez Ruiz, (DMD, Ca Revolta)
Divendres 29 de novembre de 2019 a les 19.30 hores
Més enllà de la crisi climàtica: energia, recursos, sostenibilitat
Amb Antonio Turiel, físic a l’Institut de Ciències del Mar del CSIC i divulgador científic
Presenta: Vicent Cucarella Tormo, economista i Síndic Major de Comptes
Ací podeu veure el vídeo amb la intervenció completa de Vicent Cucarella i Antonio Turiel
Dimarts 3 de desembre de 2019 a les 19.00 hores
Taula redona
Pel reconeixement de les dones que patiren la repressió i les lleis discriminatòries del franquisme a la presó provincial de València
Tenim el plaer de convidar-vos a l’acte informatiu que celebrarem el 3 de desembre per a donar suport a la iniciativa començada fa mesos de demanar que l’Ajuntament col·loque una placa a l’antiga presó de dones de València en homenatge a totes les que foren empresonades per oposar-se al franquisme des del primer dia i durant tota la dictadura i les que ho foren per lleis discriminatòries.
Fem aquesta taula redona com a continuació de les gestions realitzades fins ara i de la recollida de signatures en suport a la iniciativa.
Us esperem. Salutacions cordials,
Dones promotores de la iniciativa
El rètol que no arriba – Article aparegut a la revista El Temps el 06/12/2019
Dimecres 4 de desembre de 2019 a les 19.00 hores
Xerrada-debat
Treball social comunitari i serveis socials
A càrrec de Sergio Cifuentes Sánchez
Presenta: Estela Soler Fides (sociòloga)
Amb aquesta xerrada-debat, el sociòleg i activista Sergio Cifuentes ens proposa reprendre aquells trets del Treball Social Comunitari que son o poden ser emprats avui en el marc dels serveis socials.
Situar-nos en el context cultural actual, i posar en perspectiva les polítiques socials que al nostre territori es desenvolupen, ens pot ajudar a entendre on estem i quines son les possibles tendències futures.
Més enllà de a professionals i activistes socials, aquest espai està obert a qualsevol persona amb inquietuds, que vulga contribuir a generar un diàleg al voltant d’un tema tan ampli i complex com el que es pretén abordar.
Sergio Cifuentes Sánchez (València, 1979) és autor, entre d’altres, del Pla d’Inclusió i Cohesió Social i del Pla de Participació Infantil i Juvenil de La Ribera Alta, així com dels treballs Manual de Reguetón para educadores i La investigació participativa, una eina d’innovació als serveis socials.
L’acte estarà presentat per la també sociòloga i membre de Ca Revolta Estela Soler Fides.
Divendres 13 de desembre de 2019 a les 19.00 hores
Projecte urbanístico-ferroviari PARC CENTRAL. Conseqüències i alternatives
- Contra l’edificació innecessària, la gentrificació, les infraestructures sobredimensionades i l’urbanisme especulatiu
- Per uns barris dignes i per a qui els habiten
Amb Joan Olmos (Enginyer de Camins i urbanista, UPV), J. Ramón Ferrandis (Plataforma en Defensa del Ferrocarril, CGT), Alfredo Artigas (Cooperativa El Rogle), Mónica Ibáñez (Parc Central sense Especulació) i Emili Piera (Parc Central sense Especulació)
Contacte: parquecentralsinespeculacion@gmail.com