NIEBLAS
d’Ana Verde
“Nieblas” és un projecte que es va iniciar a l’abril de 2016 quan Pepe Gumbau ja portava deu anys amb Alzheimer.
El projecte consta d’una sèrie de fotografies digitals en blanc i negre impreses sobre paper fotogràfic. Totes les fotografies són de grandària 210x297cm.
Igual que l’esposa de William Utermohlem, el pintor amb Alzheimer que va retratar el seu propi oblit durant el transcurs de la malaltia, Ana es va donar compte dels primers símptomes del seu marit quan va començar a tindre problemes d’orientació, a cometre errors en el maneig de diners o davant d’accions tan senzilles com cordar-se la camisa. Als seus seixanta-nou anys, Ana torna a ser mare. Per això no vull mostrar simplement com és el dia a dia d’una persona que patix Alzheimer, sinó mostrar també com és el dia a dia de la persona que, cada matí, ha d’alçar-se per a assistir-la. Esta és la realitat de Pepe, un home de huitanta-cinc anys que actualment no sap tan sols qui és eixe home al qual anomena “el meu amic”.
La fotografia ens mostra dos visions contraposades. La primera, la del malalt, absent i inconscient de tot el que passa al seu voltant. I la segona, la de la seua família, en especial, la d’Ana, la persona en què realment recauen les conseqüències d’esta malaltia.
En estes imatges, igual que en els autorretrats que Utermohlen va realitzar durant el transcurs de la seua malaltia, el color desapareix i, com si es tractara d’una metàfora de la malaltia, passen de viure i expressar la vida en color, a existir i comunicar-la en blanc i negre. També, com succeïx en els quadros d’Utermohlen, l’Alzheimer decolora i desfigura la persona que la patix. Els seus retrats mostren la batalla d’un home per aferrar-se a si mateix, a la seua memòria.
Durant els últims trams del camí de Pepe van arribar boires, tènues al principi, denses i envolvents al final, que cobrixen amb les seues ombres els paisatges de la seua ment. No obstant això, també he vist la seua rialla, els seus intents fallits per comptar eixa història que tant li agradava, la seua necessitat de cridar Ana constantment i les seues ganes d’eixir a passejar. Però, sobretot, he vist la paciència, l’amor i el sacrifici d’Ana. He vist com s’alça regalant-li un somriure al seu espòs encara sabent que la boira serà més densa i envolvent cada matí.
Ana Verde
A la Cafeteria, fins al 8 de febrer de 2017
Dilluns a divendres de 18.00 a 00.30, dissabte de 19.00 a 00.30
Divendres 13 de gener de 2017 a les 20.00 hores
L’ESGUARD DEL SILENCI
Pintures de Rosa Pertegás
Tècnica: Acrílics i olis sobre llenç.
Fragments de natura agitada al vent, entre els somnis i la realitat, despertant a la tardor dels sentits.
A la Sala d’Exposicions, fins al dia 8 de febrer
Dilluns a divendres de 18.00 a 22.00, dissabte de 19.00 a 22.00
Divendres 3 de febrer de 2017 a les 18:30 hores
03/02/2017 11.30h Degut a una nuvolositat del 68% i a les fortes ratxes de vent, s’anul.la la visita. Es proposarà una altra data més endavant.
Visita/Xarrada/Observació a l’Observatori Astronòmic (Burjassot)
El preu de la visita són de 5 euros adults i 3 euros menors de 12 anys
Passareu una vesprada molt agradable!!
Observatori Astronòmic. Universitat de València
Edifici Instituts d’Investigació. Parc Científic
C/ Catedràtic José Beltrán n° 2
Campus Burjassot-Paterna
46980 Paterna
http://observatori.uv.es/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=103&lang=va
Divendres 3 de febrer de 2017 a les 19.00 hores
Presentació del llibre Des del Sud fins al Nord, una llàgrima parla, de Josepa Montagut i Mariner
Poemes per tractar el món patriarcal en què vivim, des del sud fins al nord; i ho fa mostrant tota la brutalitat vers la dona que es practica en l’hemisferi sud. Mentre, el nord no és menys patriarcal, sinó que té maneres sibil·lines d’actuar contra la dona.
Moltes llàgrimes parlen per les dones al món, i aquest poemari vol ser un revulsiu, un espill que ens mostre els problemes del món patriarcal i la seua superació mitjançant l’amor a les persones i al món, tant a l’hemisferi sud com al nord.
Hi intervindran:
Josep Vicent Sanxis i Lerma, filòsof i prologuista del llibre
Josepa Montagur i Mariner, autora del llibre
Dissabte 4 de febrer de 2017 a les 19.00 hores
La Plataforma de Apoyo Detenidos 27E junt al Sindicato Andaluz de Trabajadores, el col·lectiu Apoyo Detenidos del 12 de Octubre i la CGT desenvoluparan 4 ponències sobre diferents casos de repressió cap al moviment social dels últims anys.
L’acte tractarà la repressió com un problema estructural que requereix una resposta obrera i unitària, i precedirà un debat on contrastarem opinions, experiències i projeccions de futur.
Us esperem a tots i a totes!
Dimecres 8 de febrer de 2017 a les 22.15 hores
RETRANSMISSIÓ EN DIRECTE DEL CANAL 33 del documental LA PORTA BLAVA.
Xerrada-col·loqui amb ALICIA MEDINA directora del documental, testimonis i membres de la Campanya CIEsNo de València.
Organitza: Campanya CIEsNo de València
Dijous 9 de febrer de 2017 a les 20.00 hores
La realitat i el folklore grec
Recital melòdic a càrrec de Daphne i Dimitris Athanasopoulos
Divendres 10 de febrer de 2017 a les 20.00 hores
SOLACE
Obres de Gabriela de Paz
Tècnica mixta, dibuix, grafit, collage.
Aquest treball és sobre la soledat, la natura i les memòries.
M’inspira l’art abstracte i pintures de paisatge.
A la Cafeteria, fins al dia 8 de març
Dilluns a divendres de 18.00 a 00.30, dissabte de 19.00 a 00.30
Divendres 10 de febrer de 2017 a les 18.30 hores
Presentació del llibre La cárcel del feminismo
de Sirin Adlbi
(Editorial Akal, col·lecció Inter Pares)
Amb Sirin Adlbi Sibai (Doctora en Estudis Internacionals Mediterranis i activista siriana-espanyola opositora al règim dels Assad), presentada per Laura Navarro (sociòloga, autora del llibre “Contra el Islam. La visión deformada del mundo árabe en Occidente” i membre de la Plataforma Ciutadana contra la Islamofòbia)
Més enllà del feminisme islàmic: una visió decolonial
És compatible l’Islam amb el feminisme? Es pot ser feminista i musulmana? Què són els feminismes islàmics? Des d’una perspectiva islàmica decolonial, la pensadora i activista hispanosiriana Sirin Adlbi abordarà aquestes qüestions per a anar més enllà d’aquests “nous” feminismes i plantejar un pensament ètic i polític feminista més complex (i, per a moltes també, més alliberador). Una oportunitat per a avançar en el debat intel·lectual i polític entre feministes, on sovint sense saber-ho l’etnocentrisme campa al seu aire. Perquè res millor que descobrir claus amb què combatre els nostres estereotips, per a construir juntes camins comuns en la lluita contra el patriarcat i els diferents sistemes de dominació imbricats en ell.
Divendres 10 de febrer de 2017 a les 20.00 hores
EN GRAN FORMAT
Una exposició d’il·lustracions de Cristinaperisgrau, a partir de dibuixos que ha anat recopilant als seus quaderns durant un parell d’anys, amb l’anomenat repte del “Inktober” (repte que es realitza cada any durant el mes d’octubre a les xarxes socials, i que es tracta de realitzar un dibuix a tinta, cada dia durant el mes), i que ara ha volgut portar més enllà, reptant-se a sí mateixa traslladant aquests dibuixos a teles i altres suports a mides més grans o XL com ella els anomena, utilitzant tècniques variades.
A la mostra es podran veure alguns d’aquests dibuixos que l’autora ha triat per a l’ocasió, en formats, suports i tècniques molt variades.
A la Sala d’Exposicions, fins al dia 8 de març
Dilluns a divendres de 18.00 a 22.00, dissabte de 19.00 a 22.00
As of Wednesday, how many more signatures did Norman Browning say were still needed?
How many signatures were certified by Registrar of Voters Elaine Lamb in March?